Sezóna příjemné vůně grilovaného masa, zeleniny a kapající marinády je v plném proudu. K posezení u dobrého jídla pod širým nebem není třeba hledat důvod, jen je dobré vědět, jak se před ostatními nezahanbit a oheň v grilu správně rozdělat. Přinášíme vám podrobný postup vedoucí k těm nejlepším gurmánským zážitkům. Gril na dřevěné uhlí je nejpoužívanějším nástrojem vůbec, uveďme si zásady zátopy na pravou míru.
Gril na dřevěné uhlí - čím přikládat
První krok by se měl týkat rozhodnutí, zda k zátopu využijete brikety nebo klasické uhlí. Kvalitní palivo je pro úspěšné grilování podstatné. Trh se však chlubí hned několika druhy. Novopečený majitel grilu na dřevěné uhlí se v takové situaci snadno ztratí a nechá se při nákupu ovlivnit silou vystavěného marketingu. Běžné dřevěné uhlí sice dobře hoří, ale na druhou stranu poskytuje nízkou životnost.
Naopak brikety nám budou hořet dlouho, poskytnou příjemnější vůni, nižší dýmivost, ale s jejich zapálením je to o něco složitější. K briketám si rozhodně zakupte kvalitní podpalovač, jen počkejte s opékáním, až se cizorodé látky zcela vytratí.
Alternativní paliva pro grilování
Ke grilování lze naprosto bez obav použit i klasické dřevo. V takovém případě se zaměřte výhradně na dub nebo olivovník. Dřeviny tohoto typu mají tendenci hořet pozvolna a poskytovat příjemnou vůni. K menším grilům se pak dají využít i skořápky kokosových ořechů.
Jak rozdělat oheň v grilu
Vytvořte z připraveného otopu pomyslnou pyramidu do celkové výšky 5 centimetrů a dovnitř vložte pevný podpalovač. V kapalném podání pyramidu zlehka polijte, nechte odstát a následně zapalte.
Kdy vložíme maso na gril?
Gril na dřevěné uhlí je pro opékání masa připravený ve chvíli, kdy se na povrchu objeví malá vrstva šedého popela. Pokud máte v plánu opékat filety z ryb nebo tenké plátky masa, lze využít začínajícího prudkého ohně. Hamburgery nebo silnější steaky potřebují trpělivé a pečlivé zacházení. Takové maso nechte opékat při nižších teplotách delší dobu.
Regulace ohně
Kvalitní gril na dřevěné uhlí bude disponovat otvory pro přímý přívod vzduchu. Stačí ventil více pootevřít a oheň okamžitě zesílí. Regulace funguje v naprosto stejném principu i v opačném požadavku. Ke snížení sálavosti ohně postačí průduch přivřít. Bez ohledu na své zkušenosti si ke každému grilování připravte rozprašovač s vodou. Oheň se může nekontrolovatelně zvětšit a v takové situaci je každý účinný pomocník skvělým bezpečnostním opatřením. Rozprašovač dokáže oheň skvěle ztlumit, aniž by ho uhasil.
Gril na dřevěné uhlí - voňavé, křupavé a delikátní
Gril na dřevěné uhlí voní už sám od sebe. Stačí škrtnout a jen těžko naleznete jedince bez emotivního vzruchu. Vylepšete si tento čichový zážitek a přihoďte do ohně několik slabších kousků třešňového nebo jabloňového dřeva. K intenzivnější vůni pak používejte větvičky bylinek jako je tymián, šalvěj, fenykl a další.